Sumarhús við Stykkishólm / Prefabricated summerhouses

Sumarhús við Stykkishólm
2002-2004

Húsin standa í þyrpingu  í lítið eitt hæðóttu landi við Nesvog u.þ.b. 1 km ofan við Stykkishólm. Heitt vatn er á svæðinu og við hvert hús er heitur pottur. Grunnflötur hússins er 77 m2, svefnloft er 15 m2.

Sumarhúsin eru forsniðin og flutt á staðinn í einingum.

Við hönnun húsanna var lögð áhersla á að:

  • búa til skjólgóða verönd
  • opna stofu og eldhús í átt til sólar og vogs
  • draga svefnherbergi eilítið afsíðis frá stofu og eldhúsi
  • móta svefnloft í hluta af húsinu

_ _ _

Summerhouses in Stykkishólmur
2002-2004

The building is made up of two volumes. The larger, which holds the entry, kitchen, dining/living room, is clad in western red cedar, and the other housing the private functions, bedrooms and bathroom, is clad in corrugated aluminium. A wooden veranda connects the two volumes to the south, whilst the sheltered entry is to the north.

The choice of material and the development of detail is aimed at providing a structure which is in its expression tight and precise in its expression, contrasting with the unspoilt nature on site, and facilitating a high quality, yet economical mode of fabrication. The interior is birch plywood, painted gypsum board, on wooden frame, and oak flooring.

The building is pre-fabricated in two parts off site in a shipbuilders yard during the winter (low season), with final assembly occurring on site.